Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα

Γιατί στη Στερεά Ελλάδα οι συνθήκες για εξέγερση ήταν δύσκολες;
α) Γιατί η Στερεά Ελλάδα δεν ήταν ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, κυρίως στα δυτικά τμήματά της.
β) Οι πρόκριτοι της περιοχής δεν είχαν μεγάλη πολιτική εμπειρία.
γ) Υπήρχε σημαντική παρουσία οθωμανικού πληθυσμού και στρατιωτών στην Εύβοια και τη Λαμία, ενώ στην κοντινή Ήπειρο είχε εκστρατεύσει εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων ο ικανότατος Χουρσίτ Πασάς (πασάς του Μορέα, δηλ. της Πελοποννήσου).
Πώς αντέδρασαν οι Τούρκοι στις εξεγέρσεις των Ελλήνων;
Ο Χουρσίτ Πασάς έστειλε από τα Ιωάννινα όπου βρισκόταν τους πασάδες Κιοσέ Μεχμέτ και Ομέρ Βρυώνη με πολυάριθμο οθωμανικό στρατό.
Χουρσίτ πασάς
Ομερ Βρυώνης
Τι έγινε στην ιστορική μάχη της Αλαμάνας;
Στις 23 Απριλίου 1821 μετά από σκληρή μάχη, οι ελληνικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν προς το όρος Καλλίδρομο, σε ύψωμα του οποίου βρισκόταν το επιτελείο του αρχηγού των αγωνιστών της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Αθανάσιου Διάκου. Παρόλο που ο Διάκος ειδοποιήθηκε να εγκαταλείψει τη θέση του, αυτός συνέχισε να πολεμά. Τραυματίστηκε όμως και πιάστηκε αιχμάλωτος. Εκτιμώντας την ανδρεία του ο Ομέρ Βρυώνης, του πρότεινε να του χαρίσει τη ζωή με αντάλλαγμα να προσχωρήσει στον στρατό του. Ο Διάκος αρνήθηκε και θανατώθηκε με φρικτό τρόπο.
Αθανάσιος Διάκος
Τι γνωρίζεις για τη μάχη στο χάνι της Γραβιάς;
Ο παλιός αρματολός της περιοχής Οδυσσέας Ανδρούτσος στις 8 Μαΐου του 1821 κλείστηκε στο χάνι με 118 άνδρες. Παρά τις συνεχείς επιθέσεις των Τούρκων οι πολεμιστές στο χάνι τις απέκρουαν με μεγάλη επιτυχία πολεμώντας με άφθαστο ηρωισμό.
Η μάχη σταμάτησε το βράδυ, με μεγάλες απώλειες για το οθωμανικό στράτευμα. Οι Τούρκοι είχαν χάσει περισσότερους από 800 στρατιώτες ενώ οι Έλληνες μόνο 6. Λίγο πριν ξημερώσει κι ενώ ο Ομέρ Βρυώνης περίμενε να έρθουν κανόνια από τη Λαμία, ο Ανδρούτσος και οι άνδρες του επιχείρησαν έξοδο και κατάφεραν να περάσουν ανάμεσα από τους Τούρκους, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Οδυσσέας Ανδρούτσος
Ποια η σημασία της επιτυχίας των Ελλήνων στο χάνι της Γραβιάς;
α) Η μάχη στη Γραβιά ανέκοψε την πορεία του οθωμανικού στρατού προς την Πελοπόννησο.
β) Τόνωσε το ηθικό των εξεγερμένων Ελλήνων, παραμερίζοντας τους δισταγμούς που είχαν σχετικά με την έναρξη του Αγώνα σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα.
Το χάνι της Γραβιάς
Το Χάνι έχει σήμερα αναστηλωθεί και αναπαλαιωθεί και λειτουργεί ως μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου